به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی صنعت فرش ایران (عصرفرش)، بحث و تبادلنظر پیرامون موضوع برگزاری نمایشگاه فرش (دستباف و ماشینی) در کاشان؛ دومین قطب صنعت فرش در جهان، سابقهای طولانی دارد. قریب به ۱۷ سال است که این موضوع همچنان در دست بررسی است و با افتادن در مسیر بوروکراسی اداری و نامهنگاریهای فراوان، اتلاف وقت چشمگیری اتفاق افتاده که شاید دلیلش ناهماهنگی مسئولان شهر کاشان باشد.
برگزاری یک نمایشگاه دائمی در شهر کاشان، نهتنها برای تولیدکنندگان صنعت فرش باعث جذب مشتری و فروش بیشتر خواهد شد، بلکه راهاندازی غرفه برای سایر محصولات چون گلاب، عرقیجات، صنایعدستی و برگزاری جشنوارههای مختلف صنعتی، درنهایت مسیری برای رشد و پیشرفت شهر باز خواهد کرد.
بدیهی است این امر، در کنار زمین و فضای مناسب، نیازمند سایر زیرساختهای لازم نظیر رستورانهای مجلل، هتلهای چهار یا پنج ستاره و شرایط لازم رفاهی و استاندارد برای پذیرش مهمانان داخلی و خارجی نیز هست.
نتیجۀ واگذاری اجرای نمایشگاه بینالمللی به اسپانسر بومی، ازآنجاکه با تعصب و دلسوزی توأمان همراه است، میتواند آثار بهتری داشته باشد. همانطور که در دهمین نمایشگاه بینالمللی فرش ماشینی نیز شاهد بودیم، تلاشی درزمینهٔ جذب غرفه گذار و یا مشتری خارجی انجام نگرفته بود.
دراینباره با رئیس اتاق بازرگانی کاشان به گفتوگو نشستیم.
محمود تولایی در پاسخ به این سؤال که آیا با برگزارکننده نمایشگاه بینالمللی فرش ماشینی پیرامون اقدام درزمینۀ بازاریابی بینالمللی صحبتی داشتهاید افزود: ما با برگزارکننده صحبت کردهایم، اما تا امروز در کاری که فرد دیگری مجری بوده، مشارکت و دخالت نکردهایم، هر وقت قرار شد اختیار آن با اتاق باشد ورود خواهیم کرد.
وی اظهار داشت: طی ملاقاتهایی که با برگزارکننده داشتهایم، به ایشان گفتم که نمایشگاه در عیار بینالمللی نیست، باید خارجیها در نمایشگاه مشارکت کنند، هم بازدیدکننده هم غرفه دار خارجی. امسال هم وضعیت تولیدکنندگان فرش ماشینی طوری بود که ظرفیت همین نمایشگاه هم نبود و پیشنهاد شد برگزار نشود، چون اگر برگزار بشود و شرکتها نروند، دچار مشکلات حیثیتی میشوند. بههرحال برگزار شد، اما نمیشود گفت نمایشگاه امسال، نمایشگاه پویا و فعالی بوده است.
تولایی با اشاره به اینکه فرش ماشینی در صنعت نساجی تنها کالایی است که با ظرفیت صادراتی چشمگیر و عیار بالایی تولید میشود و طبیعتاً زمینه و بستر برای جهانیشدن دارد افزود: اتاق دو دستور صریح از وزیر صنعت دارد، نمایشگاههای بینالمللی در حوزههایی که اتاق آمادگی دارد، باید به اتاقهای بازرگانی واگذار شود، دستور ابلاغ این کار و دستور از وزیر را گرفتهایم. سیاستگذاری و کارهای نمایشگاه باید به اتاق بازرگانی کاشان واگذار شود. ولی چون یک قراردادی از قبل شرکت نمایشگاههای بینالمللی ایران با شرکت برگزارکننده به مدت چند سال داشتند، قاعدتاً نمیتوانستند قرارداد را فسخ کنند و باید تمام میشد؛ البته امسال سال آخر آن بود.
رئیس اتاق بازرگانی کاشان در مورد وضعیت واگذاری نمایشگاه به اتاق کاشان اظهار کرد: فعلاً امکان برگزاری در کاشان وجود ندارد، این کار، زیرساختهای خاص خودش را لازم دارد، گرچه زمین آن آماده است و همچنان پیگیریها انجام میشود. ذینفعها باید در این حوزه سرمایهگذاری کنند و البته در کوتاهمدت هم سرمایه برمیگردد. در حوزههای دیگر هم میتوانیم سهمی در تجارت و نمایشگاه داری کشور داشته باشیم، با موقعیت اقلیمی و شرایط خوبی که داریم، کاشان میتواند جای بسیار مناسبی برای این کار باشد، ولی فعلاً سیاستگذاری و اجرا در تهران را باید پیگیری کنیم تا به نحو مطلوبتری ارائه شود. البته در درازمدت قطعاً امکان برگزاری آن در کاشان هست.
از ۱۵ سال پیش نمایشگاه بینالمللی کاشان مجوز صمت را گرفته و محل آن مشخص است، زیرساخت و تجهیزات میخواهد، جایی در حدود ۲۰ هزار متر نمایشگاه دائمی موردنیاز است که بستر آن آماده شده است.
عصر فرش، دراینباره با مهدی نوروزپور، مدیرعامل شرکت تعاونی تولیدکنندگان فرش ماشینی آران بیدگل نیز گفتوگو کرد.
* اگر قرار باشد در کاشان و آران بیدگل زیر چادر هم نمایشگاه برگزار کنیم بهتر است تا تهران
نوروزپور اظهار داشت: دنبال این هستیم برای سال دیگر با شرکت تعاونی فرش ماشینی که زمینی برای نمایشگاه در نظر گرفته، شروع به همکاری کنیم. کم هم باشد خوب است، بههرحال باید از یک جایی شروع کرد.
وی با اشاره به اینکه نمایشگاه تهران لازم نیست کنسل شود و میتواند برای خودش مجزا باشد گفت: الآن نزدیک به ۹۵ درصد غرفه داران نمایشگاه، از کاشان یا آران و بیدگل هستند، انگار خودمان داریم انجام میدهیم! اگر قرار باشد در کاشان و آران بیدگل زیر چادر هم نمایشگاه برگزار کنیم بهتر است تا تهران. اما طبیعتاً یک سری زیرساخت میخواهیم؛ وقتی مشتری از خارج کشور میآید، هتل و محل اقامت درخور و خوب میخواهد. نوروزپور اظهار امیدواری کرد که با مساعدت فرماندار، اداره مسکن و شهرسازی و نماینده محترم شهر این رویداد انجام شود. وی افزود: البته نماینده محترم در این زمینه پیگیر است. زمین نمایشگاه را هنوز تحویلمان ندادهاند، اگر این اتفاق بیفتد احتمالاً برای سال بعد نمایشگاه فرش را در کاشان برگزار کنیم.
نوروز پور با اشاره به اینکه تاکنون دراینباره با مسکن و شهرسازی، منابع طبیعی و فرمانداری صحبت کردهایم، تصریح کرد: آقای ساداتی نژاد معتقدند با پتانسیلی که منطقه ما دارد، نمایشگاه باید کاشان برگزار شود که این امر مستلزم همکاری فرمانداری و اتاق بازرگانی است که یک حرکت بزرگ انجام دهند.
مدیرعامل شرکت فرش جردن با ارزیابی نمایشگاه بینالمللی فرش ماشینی امسال، خاطرنشان کرد: هزاران میلیارد برای بنر، تاج گل، پرسنل و حملونقل و... هزینه میشود و در پایان بازدهی لازم را ندارد! زمانی هم که از انتقال نمایشگاه صحبت میکنیم، ظاهراً افرادی ذینفعاند که سنگ میاندازند و مانع این جابهجایی میشوند. تصمیم ما این است که برگزاری نمایشگاه را به اتاق بازرگانی کاشان بسپاریم تا چنین حواشی پیش نیاید.
* * *
حالا باید دید کاشان با داشتن نزدیک به ۲۰۰۰ واحد صنعتی و تولیدی، بهخصوص کارخانههای بسیار فرش ماشینی و سابقه درخشان در عرصه صنعت و تجارت، صاحب نمایشگاه بینالمللی خواهد شد؟
از طرفی با توجه به اینکه اتاق بازرگانی کاشان، دستور صریح از وزیر صنعت دارد، نمایشگاههای بینالمللی در حوزههایی که اتاق آمادگی دارد، به ویژه در حوزۀ فرش ماشینی و دستباف باید به اتاقهای بازرگانی واگذار شود، و کاشان قطعا این ظرفیت را دارد که مجری و برگزارکننده نمایشگاه بین المللی در شان و درخوری باشد.
خبرنگار: حوریه شیوا
ارسال نظر