دکتر محمود برادران در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی صنعت فرش ایران(عصرفرش)، فعالیت خوشه فرش ماشینی کاشان را از سال ۸۷ یادآورشد و افزود: الگوی خوشه های صنعتی از سال ۸۵ وارد ایران شد و شرکت شهرکهای صنعتی مسوولیت توسعه خوشهها را برعهدهداشت.
وی، با تاکید بر اینکه خوشههای صنعتی سه دهه است که در دنیا بهعنوان یک الگوی توسعه ایی، مطرح و از کشورهای پیشرفته آغاز شده است گفت: ایتالیا مبدا طرح توسعه خوشههای صنعتی بودهاست و بعد از آن در انگلیس، ژاپن و کشورهای دیگر ادامه یافت.
بهگفتهوی، وقتی در یک منطقه جغرافیایی محدود تولیدکنندگان تولیدات یکسانی دارند دارای فرصتهای و تهدیدات یکسانی نیز هستند که برای استفاده از این فرصتها نیازی به یک همافزایی است تا ارتباط ذینفعان از جمله تولیدکنندهها و تامین کنندهها در یک منطقه جغرافیایی ایجادشود که این کار را خوشه صنعتی انجام میدهد.
*خوشههای سنگ، طلا ،فرش ماشینی و گلاب کاشان بهتر ازهمه خوشهها کارکرده اند
دبیر خوشه فرش ماشینی کاشان،در گفتگو با عصر فرش، با اشاره بهاینکه استان اصفهان از همه استانها طرح خوشههای صنعتی را منسجمتر اجراکرد و گفت:۶ خوشه صنعتی سنگ، طلا، فرش ماشینی کاشان، آجر، نساجی و پلاستیک در اصفهان راهاندازیشد که خوشههای سنگ، طلا و فرش ماشینی کاشان بهتر ازهمه کارکرد.
دکتربرادران، تنظیم و تدوین یک برنامه مدون سه ساله با کار طاقت فرسای مطالعات اولیه این خوشه صنعتی از سال ۸۷ تا ۹۱ را خاطرنشانکرد و افزود: ما سعی کردیم برای این صنعت یک سیستم را پیادهسازی کنیم که جز با همراهی تولیدکنندگان و ذی نفعان موفق نمیشدیم.
وی، تعامل و همفکری با بازار، اساتید دانشگاه، تولیدکننده مسوولین دولتی و نهادها در همه مراحل مطالعات را تاکید و تصریحکرد: خوشه فرشی ماشینی کاشان بهصورت عملی با مشارکت ذینفعان از جمله همان تولیدکنندگان و تامین کنندگان مواد اولیه،ارائهکننده خدمات، نهادهایی که درگیر هستند، مراکز علمی و دانشگاهی یک سیستم را پیادهسازی و حلقههای مفقوده را شناسایی و جبران کرد.
*احصا مشکلات و شناسایی حلقههای مفقوده از طریق خوشه فرش ماشینی
وی، در گفتگو با عصر فرش، توسعه بازار صادراتی و طراحی متنوع کمی و کیفی را یکی از حلقههای مفقوده فرش ماشینی کاشان در سال ۸۸ برشمرد که از طریق خوشه فرش ماشینی احصا و برای جبران آن برنامهریزی عملی و آموزشی صورت گرفت.
بهگفتهوی، برگزاری دورههای آموزشی طراحی فرش، دو دوره جشنواره بینالملی فرش، برپایی نمایشگاههای داخلی و خارجی، راهاندازی مرکز تحقیقات فرش ماشینی در دانشگاه آزاداسلامی کاشان اولین و تنها مرجع تخصصی پژوهش های کاربردی درحوزه صنعت فرش ماشینی و صنایع وابسته با راهاندازی سامانه طراحی و سیستم ثبت طرحها از سال ۱۳۹۰تعدادی از نتایج پیاده سازی خوشه فرش ماشینی کاشان است.
دبیر خوشه فرش ماشینی کاشان، خوشه را یک الگوی توسعهای دانست و گفت: خوشه، یک ارگان یا نهاد یا شرکت نیست بلکه یک سیستم هماهنگ سازی بین ذی نفعان با حضور متخصصان است که با اجرای آن در کاشان و انجام فعالیتهای مختلف سبب شدهاست صادرات فرش ۷۴ میلیون دلاری در سال ۸۷ علاوه بر برندسازی و توسعه با رشد ۳۰۰ درصدی و فعالیت چهار ساله تا سال ۹۱ به ۳۰۰ میلیون دلار افزایش یابد.
دکتر برادران، تنوع طراحی نقشههای فرش را از جمله کارکردهای مثبت خوشه فرش ماشینی کاشان عنوانگرد و گفت:افزایش و توسعه صادرات فرش با رشد کمی و کیفی آن از دو کشور عراق و افغانستان به تعدادی زیادی از کشورها، شناسایی نقاط حاد ضعف و قوت و برگزاری تورهای آموزشی برای نمایشگاه های خارجی از جمله دموتکس را از دیگر مزایای کارکرد این خوشه برشمرد.
وی، با اشاره به آشنایی تولیدکنندگان فرش ماشینی کاشان از طریق برگزاری نمایشگاه و آشنایی با سطح بازار جهانی و رقبای آنها گفت:این صنعت در کاشان توسعه یافت و مسیر رو به جلو پیشرفت را طی کرد.
*ایجاد درآمدپایدار و اشتغالزایی با محوریت اقتصاد مقاومتی
بهگفتهوی،ایجاد رشته طراحی برای فرش دستباف با ورودی دانشجو در دانشگاه کاشان،ارائه ماهانه طرح و اشتغالزایی از این طریق علاوه بر نیروهای بومی برای مهندسان و دانشجویان طراحی فرش از شهرهای دیگر نیز اقدامات موثر و سازنده خوشه فرش ماشینی کاشان دراستای ایجاد درآمدپایدار و اشتغالزایی با محوریت اقتصاد مقاومتی است.
دکتر برادران، در پایان در گفتگو با عصر فرش، اظهارداشت: دورهای آموزشی مختلف با حدود ۱۰۰۰۰ ساعت آموزش بههمت خوشه فرش ماشینی کاشان و با همکاری دیگر نهادها و مراکز علمی مرتبط تاکنون برگزارشدهاست.
خبرنگار:حرمت سادات متولی
ارسال نظر